Alergia este o reactie exagerata a organismului nostru la substante nepericuloase.
Responsabile pentru declansarea reactiilor alergice sunt imunoglobulinele E (Ig E). Proteina alergenica (molecula absolut inofensiva pentru majoritatea oamenilor) patrunde in corpul uman si determina producerea de Ig E specifice fata de alergen. La urmatoarea expunere la alergen , aceste IgE specifice se leaga de molecula alergica. Complexul format din alergen si IgE se leaga de mastocite si simuleaza degranularea acestora. Ulterior din mastocite se elibereaza mediatori care provoaca simptomele inflamatorii ale raspunsului alergic. Cu toate aceastea, determinarea IgG alergen specific este foarte utila in monitorizarea raspunsului la imunoterpia allergen-specifica.
DAR ACEASTA RECOMADARE VINE DINTR-O ALTA PERSPECTIVA MEDICALA!
In ultimii ani, au aparut pe piata si au fost promovate mai multe teste care dozeaza anticorpii de tip IgG aliment specifici, pretinzandu-se ca ar fi utile pentru a identifica intolerante alimentare, sensibilizari sau alergii alimentare. Nu exista date stiintifice care sa sprijine utilizarea acestor teste pentru diagnosticarea reactiilor adverse la alimente sau pentru implementarea de diete de exculdere. Se considera in prezent ca prezenta de IgG specific fata de alimente este un marker al expunerii tolerantei fata de alimente, nu al unei boli alergice. Astfel testele pozitive pot fi gasite atat la copii cat si la adultii perfect sanatosi.
Folosirea acestor teste poate conduce la diagnostic eronat, restrictii alimentare inutile si potential periculoase si o calitate a vietii scazuta.