Rinita alergica este o afectiune caracterizata prin aparitia de simptome din cauza hiperactivitatii mucoasei nazale ca urmare a expunerii la un alergen sensibilizant.
Factorii declansatori ai rinitei alegice sunt pereni -prezenti pe tot parcurcusul anului (ex: acarienii din prfaul de casa, epiteliile animalelor de companie) sau sezonier- prezenti in anumite perioade din an (ex : polenul arborilor sau ierburilor).
Simptomatologia include rinoree, obstructia nazala, prurit nazal si stranut. Simptomele se remit spontan sau sub tratament. Rinita alergica poate fi insotita de conjuctivita alergica. Rinita alergica si astmul au caracteristici comune si deseori coexista, astfel încat 5-38% din pacientii cu rinita alergica sufera si de astm si 6-85% din pacientii astmatici prezinta o forma de rinita alergica.
In diagnosticul rinitei alergice este foarte imporatanta discutia pacienului cu medicul alergolog. Pacientul va informa medicul despre debutul simptomelor alergice, evolutia lor, tratamentele urmate. Diagnosticul de certitudine se face prin testare prick- aplicarea picaturilor cu alergeni standardizati pe fetele anterioare ale antebratelor si citirea rezultatelor dupa 15 minute sau dozarea anticorpilor Ig E specifici din sange.
Alegerea tratamentului pentru pacientul cu rinita alergica depinde de mai multi factori, printre care: varsta, simptomul principal, controlul rinitei alergice, preferintele pacientului si costul medicatiei. Sistemele de suport pentru decizia clinica pot reprezenta în viitor o unealta bazata pe algoritme, utila în alegerea unui tratament optim pentru fiecare pacient.